Caràcter del GOS D’ATURA CATALÀ

Durant generacions, se l’ha seleccionat per treballar i per això és extraordinàriament llest, amic de l’home i fàcil d’ensinistrar. Tanmateix, no és una d’aquelles races tristes que sempre esperen ordres. El gos d’atura té un punt d’independència, d’alegria, de murrieria pagesa deliciosa. Pren la iniciativa, fa el que creu més convenient i després, ho explica a l’amo.

Gos de pastor. S’ha escrit molta literatura sobre que el nostre no és un “gos de pastor” sinó un “gos pastor”, volent donar a entendre que, més que rebre ordres, és un gos amb un gran instint per comprendre i prendre decisions. I quelcom de veritat hi ha en això. Els pastors expliquen que el gos d’atura és un gos que treballa més pel seu instint. Diuen que d’altres races magnífiques de pastor com el border collie, si les treballes malament, acaben donant el gos més dolent que hi ha al món, però que el gos d’atura, si el pastor s’equivoca o no té les idees prou clares, se’n sortirà més bé. Diuen, que d’altres races treballen més finament, segueixen fil per randa les ordres, però que molts pastors que participen als concursos farien més bona feina si treballessin amb un bon gos d’atura, perquè treballen més per iniciativa pròpia. Els pastors coincideixen, també, en que el gos d’atura és un gos incansable, un gos per portar un ramat gros, un gos per fer vores del matí a la nit. Un gos d’atura que fa dies que no treballa surt boig fins que s’ha esbravat. Llavors sí, quan s’ha cansat comença a treballar bé. És un gos per fer-lo treballar cada dia.

Gos de família. En família, el gos d’atura català és un gos alegre, que s’apunta a tot, que està sempre enmig, que fa una gran companyia, que es guanya en poc temps un lloc entre la gent. És un gos vigilant, mogut, incansable i una mica desconfiat. És una raça intel·ligent i obedient, un d’aquests gossos que pots treure sense lligar perquè sempre està pendent de tu, que amb un xiulet ve de seguida. El gos d’atura, ja ho hem dit, és una alegria permanent, té una mirada que sempre pregunta, que sempre demana. Un gos d’atura és fidel però té una personalitat pròpia que en algun moment exaspera però que és una vertadera delícia. A molta gent indiferent davant els gossos, la nostra raça li desperta simpaties i segurament és perquè no és un animal trist, perquè no és un autòmat, perquè és ell.