Històries de Gossos en l'esport

L’Enxaneta i jo

Em van dir que no podria fer Agility amb un Gos d’Atura.

“Els Gossos d’Atura són tossuts, desobedients, massa independents… no fan cas”.

Però a cada competició, a la línia de sortida, davant el primer salt, on només som ella i jo, la seva mirada no diu això.

L’Enxaneta em diu, em crida. “Tu marca’m bé. Jo ho faré!”. I ella ho fa… ho fa una pista i una altra, amb total seguretat.

Diuen que a l’Agility els gossos no s’equivoquen mai, fallen els guies. En el nostre cas puc afirmar que és cert.

L’Enxaneta no és la més ràpida, fins i tot és petita per la raça i ha de fer un esforç extra per superar els salts i la resta d’obstacles a un esport dominat i amb un reglament fet a mida per Border Collies i Pastors
Belgues Malinois, més grans, més forts… més ràpids.

Però l’Enxaneta és tot cor. M’esforço per estar a la seva alçada.

Entrenem fort, treballem nous moviments i tècniques per fer front a recorreguts que els jutges fan cada cop més difícils.

1ª prova de la temporada… ens eliminem…

2ª prova, la guanyem. 

3ª prova, segons, i ens posem primers a la classificació. Ja no abandonarem aquesta posició fins el final de temporada.

12 podis en 16 proves, només 3 eliminats en 32 mànegues, 1ers matemàticament a manca de tres proves. Els números ho diuen tot. Campions de Catalunya d’Agility de 1ª divisió temporada 2017/2018.

Em van dir que no podria fer Agility amb un Gos d’Atura…

Ivan Caravaca.

Us volem fer cinc cèntims sobre el canicross.

El Canicross és un esport que ve del món del múixing (esport de tir amb gossos) .

Consisteix en córrer lligats al gos a través d’una línia de tir.

El material bàsic per fer canicross és el següent:

  • Arnès de tir per al gos.
  • Línia de tir.
  • Cinturó per al guia.

Normes bàsiques del Canicross:

  • La norma principal és que el gos ha d’anar davant o bé el seu cap ha d’estar per davant nostre.
  • Com a excepció quan el corredor realitza un revolt molt tancat i el gos segueix recte, o alguna altra situació concreta.
  • No es permet cap tipus de maltractament físic o verbal cap al gos.
  • També cal dir que hem d’anar en línea recta per evitar ocupar tota la pista.

Hem de tenir una mica de paciència fins que tots dos ens acostumem per gaudir-ne de la cursa.

El gos ha de passar un control veterinari abans de la cursa, on es demana que tingui al dia les vacunes i el microxip posat. Ha de tenir un mínim d’un any d’edat i pot córrer fins als 10 anys. Ha de estar bé físicament.

El Gos d’Atura Català es un tipus de gos apte per practicar canicross, gos actiu, fort, intel·ligent, aprèn les ordres que l’hi donem molt ràpid, no es cansa mai.

Es una raça què no passa desapercebuda pel seu aspecte, mirada, intel·ligència….

Practicant canicross reforcem el vincle guia/gos, també es bo per relacionar-se amb altres gossos, persones, indrets i situacions diferents on no està tant acostumat.

Des de el Club del Gos d’Atura Català creiem que es una bona raó per practicar aquest esport amb el teu gos, on cada vegada hi ha més practicants.

EQUIP D’AGILITY GOS D’ATURA CATALÀ 2017
Us volem fer cinc cèntims sobre el Agility.
La base de l’agility és la disciplina de l’obediència canina.

L’Agility és una modalitat esportiva per gossos i persones, és on un guia dirigeix a un gos sobre una sèrie d’obstacles.

És un esport on obre portes a propietaris que volen desenvolupar les capacitats del seu gos i a l’hora reforçar elseu vincle i la seva unió.

L’Agility va començar a fraguar en 1977, quan John Waley va proposar crear una activitat d’entreteniment diferent per un gran públic que acudia a veure les exposicions canines a Anglaterra.

La idea que va plantejar va ser “si ho fan els cavalls, perquè no els gossos?” i es va basar en les famoses competicions d’hípica, de fet una de les proves dintre de l’Agility i es denomina “Jumping” que s’eliminen tots els obstacles amb superfícies de contacte.

Aquesta idea es va fer realitat el 1978, en el Crufts Dogs Show a Londres i des d’aquesta data fins el nostre temps no han deixat de créixer els adeptes a aquest meravellós esport.

L ’ A g i l i t y e n C o m p e t i c i ó

El guia dirigeix al gos sobre una sèrie d’obstacles, els quals ha de lliurar de manera neta i el més exacta possible, competint contra rellotge.

Els gossos generalment participen sense corretja, sense joguines i sense incentius.

El guia no ha de tocar al gos ni els obstacles, excepte de manera accidental; conseqüentment, el control del guia rau en la veu, en senyals manuals i en el llenguatge corporal, el que requereix que l’animal estigui entrenat de manera excepcional.

Segons el reglament de la R.S.C.E (Real Societat CaninaD’Espanya) y la F.C.I., els recorreguts s’organitzen en pistes oficials amb unes dimensions mínimes de 30mX40m.

Cada recorregut tindrà una longitud de 100 a 200 m i segons la categoria de les probes comprendrà entre 15 i 22 obstacles, dels quals almenys 7 seràn tanques.

Les distintes mànigues de les probes es realitzen en recorreguts sempre nous per al gos, ja que només té accés a la pista el guia abans de la competició, per memoritzar el recorregut.

Cada pista es realitzarà en un temps establert pel Jutge (TRS: temps Standard de recorregut).

Es busca aconseguir que gos i guia demostrin la seva destresa per afrontar diferents situacions amb la major habilitat possible.

Per a l’execució de cada pista, el guia va indicant al gos mediant la seva veu i els seus gestos, l’ordre correcte d’afrontar cada obstacle. Els errors en l’ordre del circuit dels guies s’acostumen a comptar de forma negativa, igual que els obstacles omesos o repetits innecessàriament (sigui culpa del gos o del guia).

No es permet portar res a les mans ni tocar els obstacles o al gos; el gos no podrà portar cap tipus de correatge durant la prova, amb la finalitat d’evitar qualsevol contratemps mentres supera els obstacles.

Els gossos seran sotmesos a un control veterinari abans de la seva iniciació en competició, verificant el certificat de vacunacions i del seu registre mediant el microxip.

Normalment els gossos s’agrupen en diferents categories basades en la mida, les principals són:

  • Mini (petita): per a gossos amb menys de 35cm d’altura a la creu.
  • Midi (mitjana): per a gossos de 35cm o més, e inferiors a 43cm de la creu.
  • Standard (gran): per a gossos amb 43cm o més d’altura de la creu.

Per a participar de forma professional en concursos nacionals i internacionals s’acostuma a demanar el Pedigrí o el reconeixement de la raça del gos, però en les exhibicions i en els entrenaments i competicions de molts dels clubs hi solen participar tot tipus de gossos, encara que siguin mestissos o “petaners”.

És un esport molt recomanat per a gossos amb un nivell de vitalitat alt.
No es recomana per a gossos amb problemes d’articulacions, de circulació o respiratoris i tampoc es recomana per a gossos molt feixucs o que es cansin amb facilitat.

Gaudeix del Gos d’Atura Català.
Protegeix i col·labora amb el Gos

Fes-te sòcia – soci